LETS ZIKR EVERY BREATH


I made this widget at MyFlashFetish.com.

EVEN A FISH ZIKR TO AR-RAHIM

3

kampus bandaraya melaka vs kampus lendu melaka

Posted by momo on 8/17/2009 10:48:00 PG in


inilah dia aku punya kampus ..setinggi 16 tingkat..ingat ini bukan uitm lendu,ini semua bebudak degree..




ni kolej tun mamat..penuh kontroversi semester ini..
Kolej lelaki tepi di kat tingkat 5 tu ditempatkan pelajar siswi..banyangkanlah kemaksiatan yang akan terjadi...nasib baik aku daftar awal..kalau tak..duk sini gak ke???? ada gak tanya kawan2 yg duk situ ,ada yang kata suka sebab paling dekat dgn kampus..ada yang kata x suka sebab x privacy..
paling best ada guys yg x suka perempuan duk situ..dia cakap .takut mereka seksi x berbaju kena tangkap gambar pulak oleh siswi...yelah nak sidai kain kan kongsi..hmnn.entahlah aku tengok mereka bahagia je...
inilah akibat lambakan pelajar...





pusat sumber






pandangan belakang kolej tun mamat..inilah tempat letak bus..kat bawah blok pun ada klinik kesihatan..betapa kurangnya tanah di melaka ini..he3..





inilah kolej aku..semua pelajar siswi ye...macam kondo x?
sewa rm 430 per semester..uitm memang murah..bangga...sebelah kolej aku ni nampak sg melaka..paling best memang dekat dgn stesen river cruise..duk tingkat 9 ni memang nampak
laut....Subhanallah..memang indah ciptaan mu..
kadang2 angin kuat sampai tingkap bilik tertutup sendiri..


maaf buat semua ..Dah lama tak post apa2..sekarang ni agak sukar nak dapat sumber internet..ni tumpang rumah sahabat yang ada streamyx..laju sikit loading..
kat kolej dah ada wireless tapi lembap..
salam ramadhan kareem...moga segala usaha diberkati Allah..stive for pahala..welcome to medan tarbiyah...

















1

Transformasi baru....

Posted by momo on 7/10/2009 01:57:00 PTG in
Assalamualaikum....

Mendaftar sebagai pelajar baru di Uitm Melaka pada 4.7.2009..
buat pembaca, maaflah sebab sudah lama tidak post yang terbaru..tup2 dah jadi student kampus melaka pula..

hari sebelum mendaftar...sibuklah nak uruskan borang2, medical check-up dan segala-galanya..
nasib baik dalam surat tawaran dah tulis asrama disediakan , tapi bayak RM 430 per semester...tak lah pening nak mencari rumah sewa nanti...syukur..

Abah dah warning awal2..esok bangun pukul 5 pagi..nak bersiap2.. yelah , aku ni x nak dapatkan bilik yang selesa..means taknak duduk katil atas..so abah dah faham...

esoknya....hurm bergerak jam 6.45 pagi ke uitm melaka, bukan kat Lendu ...tapi kampus bandaraya...

mula2 memang aku berharap, dapat je uitm mana2 asalkan x dapat melaka..tapi akhirnya ditakdirkan ke melaka...hu3, memang takdir...kena cari hikmahnye dimana...matlamat baru..sejarah baru, buku baru..

Yang tak ikut hantar aku hanyalah kak lang dengan abang angah..yang lain semua ikut..yelah nak berjalan2..dah tengah2 bandar..

sampai ke uitm KBM yang hanyalah 1 bangunan 16 tingkat memang mengejutkan kawan2 aku..yelah memang berbeda...no campus life..but still bersahsiah...after mendaftar terus ke kolej tun mutahir, rumah pangsa 10 tyingkat yang kamilah pelajar terawal duduk situ..memang cantik..Subhanallah..nampak laut dan river cruise melaka...

so hati ini mula berkenan dengan keindahan melaka...
so start malam tu . dah ada taklimat..lama juga aktiviti sampai 9 haribulan..dah macam orientasi pula..selalunya tiada, just untuk budak2 lepasan spm ,stpm dan matrik..tapi x pelah..mula2 memang menyumpah2 sebab nak jalan agak jauh ke fakulti , dan sejuknye samapai aku ni asyik rasa nak demam, sakit kepala...x biasa duk kat aircond lama2..rasa sakit2 badan...tapi bila dah seminggu duk sini..best pula...

time kasih kak pembantu minggu mesra pendaftaran..banyak berjasa buat kami...
so x boleh nak taip lama2...awal lagi dah kena lantik jadi class rep...masa nak di appoint..berdoa jangan aku..sebab budak lelaki kan ada..last2 aku gak lecturer pilih..hu3, jadi tukang photostat ..best gak...

oklah jap lagi start kuliyah...doakan aku berjaya dalam arena dakwah di sini dan akademik..aminnn....


salam dunia baru..
sumerei ....

0

JOURNEY, JOURNEY,JOURNEY..AM I GAIN EXPERIENCE..

Posted by momo on 5/28/2009 08:57:00 PG in
ABIS KESELURUHAN EXAM..

5 /5/2009.. my last paper...Subject Far 350..

7/7/ 2009 ...MUET... doa2 jelah dpt yg terbaik..

abis keseluruhan exam in uitm 10/5...

dalam beberapa hari tu aku banyaklah menghabiskan masa surf internet..layan kucing2 yang baru tumpang kat bilik aku..seekor ibu kucing yang beranak 5 ekor di bwh tangga..sal suruh aku jaga depa ..xpelah x effect apa2..mak dia tumpangkan anaknye..time makan mak dia keluarlah..anak2 nye masih menyusu..x kencing dan berak lagi..


mak n abah datang amik barang 9/5...macam biasalah amik je barang anaknye still kat sini..


start semester 2...abis exam je..aku mesti x balik bersama family..ada je program selepas exam tu..



masa first start jadi MPP ..boleh dibilang berapa hari je yang aku dapat duduk kat rumah compare dengan cuti yang nak dekat sebulan lebih..




penat??? tak lah sangat..nak di compare dengan sahabat2 campus2 lain ...sikit je apa yang aku dah buat...aku ni seorang yang suka travel ke mana2...Alhamdulillah ..dah berjaya juga aku berkunjung ke seluruh semenanjung...Syukur...Sabah & Sarawak?????? akan datang kot..



aku ceritalah sikit2 start satu persatu event yang aku joint...


11-13......PERKHEMAHAN KEPIMPINAN PENGGUNA IPTA.....



tempat: Ipoh...tidur kat hotel sun Inn...



memang kelakar nama perkhemahan tapi tidur kat hotel..



11/5....jam 7 pagi..awal2 lagi dah bergerak ke wisma persekutuan ..Kementerian Perdagangan dalam negeri , hal ehwal pengguna..mcm2 lah aktiviti dengar ceramah yg agak best..dari pengarah kpdn perak sendiri..


Tesco Extra dan tesco seksyen berapa nthah kat ipoh...buat apa kat sana..apa lagi kitaorang tgklah apa yang dijual oleh tesco..penerangannye,ada juga ikut staff kpdn buat pemantauan harga kawalan dan byk lagi..nape wat kat tesco..dah lah boikot..



memang menguji keimanan...bayangkan macam2 dugaan..lalu kat bahagian makanan , baju2..paling terasa lawatan kat roti2 ...baunye YaAllah mantap...kami x boleh beli apa2..itu time lawatan..After lawatan baru boleh.. Pagi2 13 hb tu kami buat lawatan kat pasar basah kat ipoh..macam budak2 sekolah je kami dilayan...kami tanya staff jawab..baik2 akak2 n abg2 kpdn tu..



Nasib baik Ina ada..kak x yah beli apa2 boikot tu..Akhirnya..x beli apa2 pun,, syukur..



paling best dapat gak jumpa kak raihan rcmp..dapat gak berbual dgnnye..hilang jugak rindu pada sahabat..lama x jumpa..



the end of the day..penutupan, dapat sijil..penting tu..


13 hb 12.30...terus balik ke uitm...



sempat juga aku ke bilik , solat...then berkemas2 untuk keprogram seterusnye...






13- 15..Program "Jom santai bersama Oc" ..Duta Village Beach resort, pantai balok, kuantan

seramai 90 peserta dan 2 pengiring...kak akmarina dan puan che pauziah..



aku one of the community yang deal dgn uia kuantan...budget..Alhamdulillah dapat rm 10600..oklah tu ...



apa itu oc..nama lainnye pembantu minggu mesra siswa..amik jelah singkatan orientation community...disebabkan oc baru ada dlm 10 orang x dpt pergi..jadi kami bersetuju menjemput oc2 lama untuk mengelakkan kerugian penginapan, dah bayar...




mcm2 aktiviti..kami sampai kol 12.30 malam dengan beberapa siri kesesatan...aku tidur je...itu pun bukan boleh lena sangat..dgn sejuknye..tempat duduk mcm x best...tapi x pelah ...bersyukur bus dapat order 3 buah...1 buah bus lelaki dgn peralatan2 dan 2 bus for female..




esok pagi after breakfirst...terus ke uia kuantan..terus ke muzium..aku dah 3 kali masuk muzium tu...denagn penerangan yang penuh semangat dan kelakar oleh bro izmir dan sis haryati..kami tgklah gambar2, specimen..dan naik geli aku tgk..x suka tgk benda2 tu....yang .lain2 tu macam excited je..yelah uitm perak mana ada cos sciences dan perubatan ni..semuanya sains sosial dan art..senibina..akaun ..memang x belajar benda alah tu ...



masa yang ditunggu2..semangat nak tengok mayat2 kat bilik mayat tu..last2 x dpt pun tgk mayatnye...siap bertutup lagi..dapat tgk rambut je...aku memang sedih...teringin nak tgk kawan2 gembira ...yelah macam kak farhana siap tanya lagi awal2...kita pergi uia tu ada budak medic kan ..boleh lah melawat mayat2 yg depa selalu gunakan untuk study..



kesian juga...dapat masuk jelah bilik mayat tu...mayatnye x de...cuma penerangan je mcm mana mayatnye di awetkan...dpt gak tgk bahagian2 badan manusia. memang polisi uia..student medic je boleh tgk..x pelah ada hikmahnye tu..takut2 ada yg kena histeria pulak after tgk mayat tu..

paling best time tu sempat jugalah berjumpa dengan kak rena...nak jumpa kak afzan x sempat..



kol 1.00 pm terus ke masjid kat gambang...lawatan ke tudm kuantan pulak...kol 2.30-4.30...after solat jamak..terus ke tudm..dpt gak tgk dan sentuh pesawat2 skyhawk..tgk nuri yg asyik2 kes terhempas dan sedikit penerangan dari pilot2 nye..nampak gagah sih..yang best dpt gak tgk pesawat skyhawk berlepas..



lepas abis kat tudm..tersu ke teluk cempedak...laparlah pulak ..aku n faraha order mee basah..sedap ...then aku ajak faraha ke titian kat tepi laut tu...tapi x dapat pergi jauh sebab banyak monyet...paling kelakar..ada seorang oc tu bawak makanan yg dah dibeli..last2 dirampas oleh monyet2 yang menunggu di tepi jalan..siap ada yg kena kejar...menakutkan je..




malam tu dinner, esoknye explorace..dapatlah gak main laut..tapi sekejap sangat...jam 1.00 tengahari...terus ke uitm...sampai kol 9 lbih...penat sangat...balik2 ada meeting..sampai kol 12 lebih..ni meting business..program tuk adik2 16-19 pulak..


16-19/5..



adalah program kem jati diri tuk adik2..dapat jumpa dany, kak hanis yg menjemput ke walimahnye 7/6...jangan x dtg tau dijah...ika dah x dpt dtg...afrika...wei ika jgn kamu bawak balik org afrika pulak...hu3..



akhi akhwan handle...memang teruk lah budak tu kena buli...kami x sangup menengoknye...aku mcm biasalah biro disiplin lagi..tapi dah mcm biro masakan pulak..




paling kelakar time perjumpaan post moterm.akhi akhwan ada tanya pendapat semua..apa kekurangan ahli komuniti..dia cakap x de ukhuwah...



biro masakan tolong ke hadapan....eh aku pelik kenapa pulak biro makanan kena keluar...depa lagi pelik...apsal nih..." dia cakap kamu x de ""KUAH"" lepas ni masak kuah kena ada....



Astaugfirullah....bukan x de kuah akhi .... xde UKHUWAH... " LAA... ANA DENGAR XDE KUAH...aku pun dengan kuasa veto tergelak2 dgn lawak antarabangsanya itu...



oklah..paling best sesi cermin sahabat....dapat menghapuskan penyakit hati di kalangan komuniti..eh?? ni program untuk adik2 ke komuniti...xdelah time budak2 tu di tarbiyak ...kami pun ada sesi tarbiyah diri gak...akhirnya terlerai kekusutan, dendam2, yang biasa berlaku dalam mana2 organisasi...aku n syam pun meluahkan perasaan sesama kami..then lepaskannya di sungai yg agak deras..tapi cetek je....nyaris2 kak yat nak lemas..huh!!!! lega semuanya...release tension...






petang tu terus ke terminal kat ipoh..



jam 9.00 malam 19 / 5...terus ke terminal makmor kuantan...



esoknye ..khamis petang dalam kol 4 , aku akhirnya dapat berjumpa dengan kak afzan sahabat blog dan juga syahida...seronok berjumpa dengan mereka..lebih2 lagi k.afzan, selalu je bershout-shout dlm blog tapi x berjumpa..akhirnya dapat gak..sampai ke petang jugak...rasanya minggu ni dia ada exam besar..moga dipermudahkan..jadi seperti ibnu sina...dentist year 2..



syahida..seorang yang smart, seronok cakap dgn dia..mcm2 yg dibualkan..semoga ukhuwah kami berkekalan dan dapat menggugurkan dosa2 kami sepanjang pertemuan tu...



Aktiviti bersama adik-beradik kat HOTEL AWANA KIJAL, TERNGGANU...asalnya family day staff uia..my sister one of the staff and komuniti kat uia dan family day tu...


program nye hari jumaat dan sabtu...tapi aku sampai rabu pagi kol 5 pagi...sian akak aku mengambil aku pagi2 buta tu..



hari khamis petang dikda, adik dan along datang ke rumah akak pula...so petang jumaat tu kami pun bertolak ke awana dengan naik kereta...nape mak and abah x ikut ye...depa nak jaga rumah...so kami jelah yg pergi...5 beradik..



aduhai...cantiknye .awana ni..five star hotel..satu bilik kami duduk 5 orang, 4 perempuan , 1 orang adik lelaki darjah enam...aku lah yang tidur kat bawah..kami bwk toto...katil untuk 4 orang...mengalah lah konon..hu3.



petang tu start dgn aktiviti 'telemate'..mcm sukaneka gak......xdelah ramai sangat kanak2..



nak mandi laut mcm malas...membahayakan..last2 aku n k.ogi je yg x mandi pool...bagus gak bagi peluang org perempuan mandi pool pakai baju biasa...pakai tudunglah skali...tetapi lelaki kena bukak baju..



paling aku suka duduk hotel adalah makanannye...banyak sungguh..style buffet...mcm2 lah yg aku amik...teruk betul ...makan byk sungguh...



lepas abis semua, da lunch sabtu tu...asyik bergambar lah...kami pun terus ke rumah k.ogi kat kuantan...terus ke semuji agro resort, gambang kot..lupa nama tempatnye..


kami tidur kat sana dalam semalam...sampai pun dah malam..tempat nye sungguh nyaman dan cantik, tapi sayangnye x dapat survey tempat2 menarik kat situ...adikku muhammad mahathir demam pulak..ada ke suruh makan panadol kanak2 menagis tak nak..along memang tegas kalau adik2 mengada2...yelah dia kan sayangkan adik2nye..tapi akhirnye makan juga setelah dipujuk..



pagi2 esok k.ogi ada joint staff2 yg lain untuk buat pemeriksaan kesihatan pada ahli2 koperasi yang ada meeting kat agro resort..uia dijemput untuk lakukan pemeriksaan kesihatan..aku pun ada gak cek..glokose 6.5 after makan..ni pasal makan benda2 manis semalam lah ni...hu3



petang tu dalam kol 3 petang kami pun ke K.l balik rumah..kesian anak along x dpt pergi sebab jumaat tu ia ada exam..darjah lima...InsyaAllah nurasilah pasti cemerlang suatu hari nanti sebab mampu berkorban berjalan2 bersama ibunya untuk attend exam jumaat tu..."dia cakap, kalau kakak result jatuh ibu mesti marah"...wah takutlah tu...he3



so aku pun duduklah rumah selama 3 hari... hari rabu dah kena ikut akak ke uia kuantan semula.teman dia..takut duk rumah sorang2 dan boleh temankan dia siapkan kerja2 hingga ke malam kat opis...entah aku pun suka gak duduk kat kuantan ni..tapi hatiku mestilah di rumah...melihat mak dan abah yang sudah meningkat usia..sebelum ke sini sempat lagi aku tolong kemaskan rumah..



yelah kak teh@ dikda , dah abis degree senibina kat utm skudai..tunggu result 29 ni..aku pun dah abis diploma perakaunan uitm di hati bangsa melayu..tunggu result juga..moga2 lulus lah..takut nye..so semua barang2 terkumpul, antik2, hadiah2, baju2 , kertas2, buku2,dan mcm2 lagi semua dah kembali ke rumah ku yang x sebesar mana..last2 semuanya dihantar ke rumahku yang lagi satu kat seri kembangan, selangor..xde orang duduk..



pagi semalam sempat lagi masuk meeting business kat um..he3..kat rumah takde internet..so kat kuantan lebih baik..ada gak internet nak dptkan maklumat2 untuk gerak kerja business..



selepas asar barulah aku dan k.ogi bergerak dari rumah ke kuantan..sampai dalam kol 9.40 mlm..balik2 je terus berkemas2 sikit, then tidur...today 28 hb 5 ...aku dah kat bilik pantry uia..sini ada kabel internet.tempat aku update blog ni...lama gak...nak bongkarkan balik aktiviti aku sepanjang x update blog ni yg penuh lalang...



program yang abah tak bagi sebab kena temankan kakak..


30 - 5 june ..program opkim under pmium..kak ayu ajak aku..tapi sedih x boleh nak pergi..kalau x mesti ke kelantan aku....


program seterusnye...just nak ingatkan diri sendiri..



5/6...meeting kat xxxx


7/6...walimah kak nadia


13-14....muktamar...


22-25...kursus pengurusan organisasi....



kalau bertambah lagi terima jelah seadanya...hu3..moga setiap usaha yang aku buat mendapat balasannya di akhirat..


ustaz hasrizal pernah kata, ini pelaburan masa kita muda...untuk mendapat hasilnya di hari tua dan akhirat kelak...amin..
sumerei mengiaw...



0

Selamat Tinggal MY LECTURERS

Posted by momo on 5/08/2009 03:43:00 PTG in




ENTAH SAPA PLAK MY NEW LECTURER



Setiap yang bertemu pasti ada perpisahan..



macam sedih je ...



Taklah sangat...cuma ...



apa dia...agak terharu je...



oh..ate kenape?(loghat orang bota?)




hu3 , sedih nak tinggalkan Uitm Perak ni!



banyak kenangan yang dapat kat sini..



hah tu sedihlah tu...tak juge..abisss..



gembira pun ada...hmnnn...mesti gembira nak further degree pulak ke..



tak...gembira dah abis exam....minggu yang sangat menyeksakan...tidur tak cukup..makan??



aku rasa bertambah2 kot..yelah time strees banyak plak makan..hu3..



oh.....semalam speaking muet entah apa2 ...tajuk group kami agak susah.."foreign worker"...


aku tiba2 hilang idea...memang sedih..takut pun ada..entah dapat band berapalah pulak ye...


INI MONOLOG AKU JE ..TAK CKP DGN SESAPA PUN..






Alhamdulillah semalam dapat juge aku berjumpa dengan lecturer2, mintak nasihat and besalaman-salaman(perempuan je tau)..sedih gak..mereka sangat berjasa buat diri ini...


senarai my leturer and sedikit descriptionnye..


THANK LOTS FOR BEING MY LECTURER


1)EN.ZOOLHELMI-ajar aku Accounting Information System..masa sem 1 dan akhir




2)Puan Naimah Zaini- lecturer yang pernah memenangi anugerah lecturer terbaik dalam pengajaran pada tahun lepas...mantap..dia mengharumkan fakulti kami..haa..dia ajar aku Account and cost accounting masa part 1 and part 4..



3)Cik haslinawati--lect yang sangat comel..ajar aku account part 4 and audit sem ni.dia ni memang seorang yang memahami hati remaja..paling best tengah kami kuiz dia boleh cakap..hey girl..stop dulu , pergilah ke gerai unit kaunseling tu..i tambah half hour..kami pun dengan gembiranye pergilah ke gerai tu..ayat biasa" eleh gagal paper pun bukan mati..next sem datang lagi.." eleh rilex lah ,berpoya-poya dulu"..kelakar pun ada..tapi dia antara lecturer yang disayangi oleh kami...





4) Puan wan roshaini wan Ali- ni lect aku sem ni.orang kelate..ajar Investment..yang paling best dgn puan ni, dia sporting kot..kadang2 kami ni memang agak nakal..time kelas dia ada yang online time kelas kat lab..puan rilex je..tak marah...maaf puan..ampunkan kami..saya pun ada gak wat..




5) Puan Yusnaliza Hamid..My lect sem lepas ajar akaun..wah lect ni memang caring sangat kat aku n student lain..kadang2 aku agak malu n takut padanya..dia seorang yang tegas but friendly..aku pernah je kena marah, kena tegur, hu2 tersengguk2 dalam kelas..hu3 , malunye pada puan..kalau puan tak cabar aku dlm subject ni..mesti aku dah repeat.."masa test 1 , puan ada cakap, i dare you" ok....aku jwb..Alhamdulillah dpt gak 72..ok lah tu...Saya suka puan punye English..mantap...





6) Cik Masyitah --my taxation part 5 and accounting part 6..seorang yang ceria, suka bercerita..paling best byk ilmu..ada Acca..memang aku kagum dengan dia..well time last day aku x dpt bergambar dgnnye sebab demam..hu3, tapi Allah ganti dengan dpt bergambar waktu malam pra graduan...best





7) Puan Marina Ibrahim...isteri kpd ustaz fakrul anuar ni memang best n sporting gak..ajar aku subject Maf 33o..memang aku terus minat maf..faham..dpt A terus..he3.Terbaru..dia dapat anak kembar bernama ..mukmin n muslim..sedap kan...saya tanya nape pilih nama tu..pendek je..


ala..senang nak panggil..n senang ingat..cuba tgk iklan.."belilah ubat gigi mukmin..untuk orang muslim"..kami terus tergelak..ni kelebihan puan..nak bagi kami senang ingat , dia akan bercerita..n memang related dgn apa yg diajar..




8) Puan Ilmiah ...Seorang yang bersemangat..i love her voice n karisma..memang best..dia ni ajar..ayat yang dia selalu guna.."saya tak pentingkan jawapan anda , tapi cara awak menjawab n principle yang awak pegang"..back tu the principle...dialah yang buatkan aku nak dtg awal ke kelas...ada sebabnyee...x leh disclose..tapi sedih x sempat jumpa ..kali terakhir jumpa lepas exam taxation..dia punye subject..






9)Puan Zarina Salim---ajar economy...start dari dialah aku mula berminat dengan subject ecoomy..hu3..tapi masa degree dah apply accounting...



10) Sir Noruddin-My english lecturer...Acting like a father..ayah Puan Adura..memang best dengan dia..full of experience..senior lecturer..bayangkan ..anaknye pun lecturer kat sini..Ayat yang aku takkan lupakan.."Anything Happen in our life...Back tu Allah". dengan penuh gayanye..aku dulu selalu ikut ayat dia...masa jadi fasi n naqibah..apa2 yg berlaku kembali pada Allah...hu2..



11)Puan Ainul mardiah--my lecturer economy..Baik sungguh..last aku jumpa dengan dia..dia tanya ..ada lagi kamu kat sini..ingatkan dah abis..."taklah puan ni sem akhir lah ni"...DOAKAN KAMI PAST SEM NI...JGN ADA SANGKUT PAPER.....





11) Puan Aziah azizan- my lecturer english..acting like a mother...kami semua suka kat dia..memang aku selalu mintak nasihat dia time kelas dgn dia dulu...kami ada english sampai part 4 je..





12)Puan Suryani...hah ni lecturer yang selalu kenakan aku kat dlm kelas cost accounting sem lepas..memang kelakar..semalam aku berjumpa dengan dia...dia giving me advice yg amat berguna...tak kesahlah awak dicampakkan ke branch mana, asalkan diri awak..Masa tu aku confious nak futher account kat uitm mana, perak? arau? melaka.?kalau boleh.tak nak....pahang?terengganu? shah alam??wah byknye...aku tawakkal je kot..mana Allah nak campakkan aku...hu3..kalau dpt perak..jumpalah lg lecturer aku nih...





Ustazah Salma,Ustaz Supani,ustaz Fauzee> ni semua ajar Aku subject CITU...byk ilmu aku dpt dari depa..paling best senang dpt A..sebab bahasa melayu..hu3.."PPMSI"KE??




..banyak pahit manis kami semasa menjadi student mereka ni...sedih, takut, gemuruh time nak present, menangis sebab fail paper, tertidor time kelas, mcm2 lagi..banyak lagi lecturer yang aku tak ingat nama mereka..yelah berapa puluh subject..ada je lecturer ajar aku byk subject...maaf ye lecturer2 aku yang kusayangi..i will miss u all..".selamat hari lecturer"


create sendiri....he3




p/s- doakan kejayaan anak didik mu ini..moga segala usaha kamu sebagai pendidik akan sentiasa mengalir pahala kedalam tabung akhirat ...love u all kerana Allah...muah...



from ur modest student..


Siti Khadijah Ismail




TERUSKAN PERJUANGAN..DUNIA BARU ISLAM..





0

Nak tanya ke tak Nak??

Posted by momo on 5/05/2009 02:34:00 PTG in



Bertanya Anak Kunci Ilmu


Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud ;


Daripada Ali bin Abi Talib k.w berkata; Rasulullah s.a.w. bersabda;


“Ilmu itu seperti gudang, dan kuncinya adalah bertanya. Maka hendaklah kamu sering bertanya semoga kamu diberi rahmat oleh Allah S.W.T. Maka sesungguhnya dari satu pertanyaan itu diberi pahala akan empat orang.


Pertama: Orang yang bertanya,


Kedua: Guru yang menjawab,


Ketiga: Orang yang mendengar jawapan itu,


Keempat: Orang yang cinta kepada mereka”.

(Hadis Riwayat Abu Nu’aim)
Keterangan
Menuntut ilmu bukanlah suatu yang mudah. Ianya perlukan pengorbanan. Tingkatan manusia dalam satu-satu keadaan kadang-kadang berbeza antara satu sama lain. Begitulah kefahaman seseorang apabila mempelajari/menerima ilmu juga berbeza.


Maka sebab itulah Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa bertanya itu menjadi keperluan dalam menuntut ilmu. Antara tujuannya ialah supaya mereka yang menuntut ilmu ini jelas dan faham dengan penjelasan yang diberikan oleh guru. Ia juga boleh menghilangkan kekeliruan di kalangan pelajar.


Sekiranya pelajar menerima sahaja tanpa perlu mendapatkan penjelasan, berkemungkinan pelajar menerima sesuatu yang kabur dan ini juga memungkinkan kefahaman dan perlaksanaan yang salah. Tambahan pula ilmu yang dipelajari itu ada kaitan langsung dengan agama atau amalan/ibadah.

Melalui bertanya, ilmu boleh dikembangkan malah ianya dapat membuka kebaikan kepada semua. Alangkah baik sekiranya seseorang itu dapat bertanya sesuatu sehingga pintu kebaikan terbuka luas.

Inilah yang dianjurkan oleh Rasulullah s.a.w. dalam sebuah hadis bermaksud:

“Sesungguhnya kebaikan itu laksana beberapa gudang, dan bagi setiap gudang itu ada anak kuncinya. Maka beruntunglah bagi seorang hamba yang telah dijadikan oleh Allah sebagai anak kunci bagi kebaikan, penutup bagi kejahatan, dan celakalah bagi seseorang yang menjadi anak kunci bagi kejahatan, penutup bagi kebaikan”.

(Hadis Riwayat Ibnu Majah)

Namun perlu diingat bahawa, bertanya itu bukanlah bertujuan menambahkan kekeliruan atau merendahkan sesiapa atau sehingga membawa kepada pertengkaran dan perdebatan. Bertanya mestilah beradab dan bersopan. Ianya tidak menyinggung mana-mana pihak atau merendahkan mana-mana pihak. Tujuan bertanya ialah untuk mendapatkan penjelasan dan menghilangkan kekeliruan.

Marilah sama-sama kita menghindarkan diri daripada keadaan yang tidak baik dan jadikanlah diri kita ini sebagai kunci/pembuka kepada jalan-jalan kebaikan bukannya penutup/penghalang kebaikan.

Wallahu a’lam.

0

Kelebihan orang berilmu.

Posted by momo on 4/17/2009 10:46:00 PG in
cukupkah diri ini dengan ilmu..nak exam ni..dah cukup study ke..

Sabda Rasulullah s.a.w. bermaksud :

Daripada Abu Umamah r.a. berkata, telah disebut di sisi Rasulullah s.a.w. dua orang lelaki. Pertama orang yang ‘abid (ahli ibadah) dan kedua orang yang ‘alim (orang yang berilmu). Maka

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Kelebihan orang yang ‘alim atas orang yang ‘abid seperti kelebihanku atas yang paling rendah daripada kamu”.

Dan dalam riwayat lain disebutkan: “Sesungguhnya Allah S.W.T. dan para malikat-Nya serta penghuni langit dan bumi sehingga semut yang ada di dalam lubangnya dan ikan yang ada di laut semuanya memohon kebaikan bagi orang yang mengajar manusia akan kebaikan”.


nasihat si sumerei..

(Hadis Riwayat al-Tirmizi)

Jelas sekali kelebihan orang yang ‘alim berbanding dengan ‘abid. Namun harus difahami bahawa orang yang ‘alim dan mendapat kelebihan ini adalah yang beramal dengan ilmunya. Sebagai ‘abid / ahli ibadah yang rajin melakukan ibadah kepada Allah S.W.T. mestilah menyertakan ilmu dalam setiap ibadahnya.

Sekiranya beribadah tanpa ilmu maka ia tidak bermakna dan bernilai di sisi Allah S.W.T. Bagaimana boleh seorang yang bersolat tetapi tanpa ilmu mengenai solat, sudah pasti solatnya hanya sekadar ikut-ikutan (taklid). Tidak memberikan kesan baik akibat daripada perlaksanaan solat yang dilakukan tanpa ilmu secukupnya. Begitulah juga amalan-amalan lain.

Orang yang ‘alim juga dikenali dan dicintai oleh semua lapisan makhluk sehinggakan para malaikat dan seluruh penghuni tujuh lapis langit dan segenap penduduk bumi, manusia, jin, binatang yang melata di bumi mendoakan agar orang ‘alim tadi sentiasa mendapat kebaikan di dalam segenap kelakuannya. Tidak ada makhluk lain yang semulia ini.

Hadis lain Rasulullah s.a.w. menyebutkan bermaksud:

“Sesiapa yang dikehendaki oleh Allah S.W.T. kebaikan, Allah menjadikannya faham dalam hal-hal keagamaan”.

(Hadis Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Oleh itu, jadilah kita orang yang mencintai ilmu dan mempelajarinya sehingga kita menjadi manusia yang berilmu/orang yang ‘alim dan beramal dengan ilmunya. Inilah pembinaan modal insan yang paling asas dan bernilai sampai bila-bila yang mampu menjana kecemerlangan ummah secara berterusan.

Semoga kita tak merasa bosan dan penat dalam menuntut ilmu..lebih - lebih lagi nak baca buku untuk exam..salam imtihan buat sahabat aku..syamsidar, salbiah, syuhada, faraha,kak hurul ain, ros, rosma, adik2 usrah aku..dah sahabat2 lain..moga diberikan sakinah menghadapi exam nanti..

note*jangan lupa baca slip exam, kalkulator dan matrix card*

0

MALAM PRA GRADUAN ..

Posted by momo on 4/11/2009 10:09:00 PTG in



Selepas pulang dari klinik dalam pukul 4.00 petang aku sempat lagi ber YM dengan kawan aku..Sebenarnya aku lupa pula hari ini ada Majlis Malam Pra Graduan kat Hotel Syuen , Ipoh.Sampailah time jiran depan bilik bertanyakan hal nak pinjam iron..


Dijah boleh pinjam iron tak..boleh je..Tapi syam punya..Syam pula cakap.saya punya iron tu bahaya sikit..kalau berani guna jelah..dia pun dah byk kali terkena renjatan yg kecil..wiyernya pun dah berseletip byk kali dah..takpalah jah..aku pinjam kat orang lain..hu3..sian..opss aku pun tak iron tudung and jubah untuk pergi MPG tu..


Tup2 dah azan..urm.. naik bus kol 5 tau kat depan fspu..aku dengan pantasnya ambil wuduk dulu..solat ..then cubalah iron..wa.. tak mandi lagi..last2 nampak Fatimah..adik2 tolong akak…ironkan tudung..ok2..dialah yang gosokkan tudung..terukkan aku..menyusahkan sahabat..
Then semua siap..aku pergilah kat bilik Hani..jap lagi kak ain datang ..kita gerak sama..



Akhirnya kami pun sampailah di tempat pelajar berkumpul untuk naik bus..Sedikit cerita tentang sahabat saya yang bernama siti rohani..Dia seorang pelajar tabah yang tidak mampu berjalan..means OKU..Kegembiraan dia adalah kebahagian saya..memang sukar menjadi seorang oku..melihat dia yang macam tu buatkan aku rasa bersyukur dengan nikmat pancaindera yang Allah kurniakan..Ya….


MAKA NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH KAMU DUSTAKAN.?.


memag payah nak naikkan hani kedalam bas..kesian dia..dia sebenarnya boleh berjalan sikit2 tapi tak kuatlah..kak ain lah yang banyak membantu..sebenarnya kaka in tak nak pergi, tapi mengingatkan keadaan hani..dia banyak berkorban..dia pun pergi..


Then after naik..lebih kurang 1 jam kami pun sampai depan hotel yang tepi jalan tu..Time tu hujan lebat tau..kami terfikir..alamak hotel tu pintu masuknya ada byk tangga..aku terfikir sebab dah pernah pergi program kat situ semester lepas.Hani macam mana pula ni..hujan lebat pula tu..then sampai2 je..aku terus turun..nak betulkan kerusi roda dia..turunlah e-roomate aku, fiza payungkan aku..tapi basah juga..nasib baik pemandu bas tolong..ambilkan wheel chair dari tempat letak barang..hu3..memang susah..tapi kami usahakan juga..nasib baik penjaga pintu hotel kata kami masuk ikut lif kat basement 2..oh terus tolak hani ikut laluan parking kereta..


Time tolak hani tu..kami pun bercerita hal tadi..lawaklah ada ke bagi paying yang bukak..then rosak..rupa-rupanya pemandu bas punya..oh patutlah dia gelak..saya ni kak dah bingung nak turunkan hani macammana..ada ke letak kerusi roda tu jauh2..last2 patah balik..
Akhirnya kami sampai ke kaunter pendaftaran..


Boleh kami request duduk bertiga sama2 ..yelah nanti sapa nak jaga dia..ok ..akhirnya dapat no meja 41..Alhamdulillah..kami duduk semeja dengan bebudak fakulti hani iaitu pengurusan pejabat(OM)..Lepas mendaftar kami pun pergi ke tingkat 4 untuk cop tempat untuk solat manghrib..


Paling sukar kan hotel ni tak ada sediakan ruang solat yang sempurna dengan tempat wuduk di dalamnya…dahlah kecik..masuk2 nak termuntah tgk penuh dgn budak2 uitm yang dah sampai dulu..mcm2 bau minyak wangi..


Then hani request nak ke toilet..cek2 takde OKU toilet kat situ..adus hani ada tandas duduk je..takpelah..dahlah nak masuk ke toilet tu sempit..bengang aku..si empunya badan rilek je..tengoklah Allah dah jadikan sesuatu ada hikmahnya..letakkan ujian yang berat buat hani sesuai dengan kesabarannya.. Allah takkan membebani hambanya dengan beban yang tak mampu dipikulnya..berat mata memandang berat lagi bahu memikul…



Lama gak lah nak setting untuk betul2 bejaya masuk ke toilet..aku kena pegang pintu tanda sebab dia nak kunci dari dalam agak jauh..kalaulah kami takde mesti lagi sukar hani..Akhirnya siaplah..aku pun dah amik wuduk kat dlm toilet…Then masuk ke bilik solat…After maghrib aku jumpalah dengan kawan2 sekelas..haritu aku demam , jadi petang terakhir kelas tak jumpalah dengan mereka..diorang pun tegur..kathy datang..dah elok demam..Alhamdulillah..




Paling memeranjatkan aku terjumpa seorang rakan yang aku kenal dengan sifat sefikrahnya..sedih gak .lainlah..manakah pegangan kamu asalnya tu.hu3…kenapakah situasi dinner merubah peganganmu..aku terfikir..ada juga jumpa kawan2 yang macam tu lagi…mulalah aku nak demam balik mengingatkan benda ni ..Sedihnya..


YA ALLAH YANG MEMBOLAK-BALIKKAN HATI MANUSIA..THABATKANLAH AKU DAN SAHABAT SEPERJUANGAN DLM JALANMU INI..AMIN..

Then kami pun masuklah ke dewan tu..wah indahnya dewan tu dihiasi dengan lampu2..kami punya meja tak penuh..Cuma ada 6 drp 10 orang ..byklah makanan …hu3..tu yang best tu..Then startlah ucapan dari wakil DUN manjoi,asalnya vip yang dijemput…MB..ZAMBRY…NASIB BAIK TAK DATANG…hantar wakil je…hu3…
Paling geram malam tu dijemputnya artis kumpulan yg nyanyi kat “nasi lemak kopi o”..dah macam kelab dangdut pula..aku punya meja dah lah sebelah speaker..macam nak meletup hati aku..kuat sangat bunyinya..paling menyampah dan nak buatkan aku menangis..pelajar gembira bila penyanyi yang pakai baju tak cukup kain tu turun and pergi meja-ke meja untuk mintak pelajar menyanyi dengan dia..bila ada yang respon..yang lain turut gelak..hish geram2……


Lepas tu pula..ada ke dia ajak pelajar2 yang akan grade sem ni untuk naik ke pentas untuk menjadi penari-penari..lebih memalukan siswi pun turut serta..berjoget..dah macam disko pun ada…hu3..memalukan.


.PENGARAH KAMPUS PUN ADA GAK NAK MENYANYI..BAGUSKAN KAMI PUNYA PENGARAH..WELL ROUNDED PERSON..


INIKAH PRODUK UITM TERBILANG….MELAYU TAKKAN HILANG DI DUNIA…KETUANAN MELAYU.

.sepanjang 3 semester aku pergi malam pra graduan ni..inilah semester paling teruk..dahlah semester yang aku patut diraikan.before ni aku dijemput sebagai MPP..siap adalah nasyid juga..sem ni HARAMMMM…


.YA ALLAH KALAULAH DITURUNKAN BENCANA PADA MALAM TU..MESTI AKU PUN TERGOLONG DALAM ORANG YANG DIBINASAKAN TU..


kejap2 aku keluar untuk hilangkan kegeraman…rasa nak balik pula..tapi nak buat macammana naik bus..pak guard penuh kat depan tu.terjumpa ustazah..kasihan dia..rupa-rupanya dia pun duduk luar sebab tak tahan..pergi toilet..aku pun jumpa kawan2 sekelas..bergambar lah kami…hu3..
Nak buat macammana karaoke adalah kegemaran dan hiburan buat pengarah kampus kami…saya tahu suasana akan suram..tapi perlu ke pertaruhkan keimanan kerana HIBURAN…ALAHAI produk uitm…ditarbiyah menggunakan acuan barat…sedangkan tema …


SANGKAR HAYAT>>pakaian..TRADISIONAL…
ALHAMDULILLAH..dah abis..jom kak keluar sekarang.kami pun tolak hani keluar..susah gak nk keluar..jalan dihalangi oleh kerusi2..Kami pun bergambar..jumpa lecturer n bergambar sekali..hu3



Jom turun..kat loby pun cantik..memang cantik..bergambar lagi..gila gambar..selepas tu ..bus dah sampai..ramai dah turun..jom kak naik lif ke laluan yang kita naik tadi.ok2..boleh tak dalam lif pun bergambar..hu3..then kami turun ke B1, eh kak bukan jalan ni kak..silap..turun ke B3 pula..eh bukan lagi..Ya Allah sesat pula kami..dahlah sunyi..akhirnya yang betul adalah B2..hu3..kami pun naik bas.



Cat kamera kat kamu kan..urm ..alamak tak delah kak..saya rasa ada kat dlm wheel chair hani..Ya Allah kamu ni biar betul..hu3..aku ni buat hal pula..takde rasa tanggungjawab langsung ..kamera akak ain tu..aku marahkan diri…macam mana ni..Ya Allah ujian apa pula ni..aku risau, walaupun tak tunjukkan..bus dah berjalan..selama hampir 45 minit aku menderita pemikiran..mana aku letak kamera tu..kesian kak ain tak tunjukkan marah pun..aku pula serba salah.sampai2 je,akulah orang yang first keluar..nak amik kerusi roda hani..harap2 ada..then …


.Alhamdulillah ada…terus aku sorokkan dan cakap kat kak ain..takdelah kak..Takpelah cat..He3..ada….Alhamdulillah…



SYukur YA Allah ..jumpa pun..dah lah nak exam ni…risau aku,kalau hilangkan barang orang..memang sukar nak hadapi muka orang tu…Tapi aku belajar something dari kak ain..memang dia ni penuh dengan kesabaran,kalau aku mesti dah menangis, takut, geram..membebel, dah warning suruh ganti balik…tapi kak ain tak marah pun..dia diam je…Akhlaknya buatkan saya lebih sayangkan dia…



Dpt mesej reply dari dia…Akak ni tak de pun marah kat cat , akak fikir kamera tu boleh dibeli, tapi gambar2 kenangan sem akhir kita tu nak diganti dengan apa..tu yang buat akak terkilan..

Aku balas…”Allah menguji persahabatan kita kak.”.


sekejap je hilang untuk uji siapa sebenarnya kita…Syukur….terasa makin mantap ukhuwah…Buat hani , maybe ini sahaja yang mampu saya buat untuk memberi kebahagiaan buat kamu..moga sukses ..jangan rasa merendah diri dengan keadaan kamu..saya, sahabat2 lain n pembaca blog ada untuk support kamu…MAY ALLAH BLESS US..amin..


Sumerei.

0

MY FATHER WISHES AND PRAYER

Posted by momo on 4/11/2009 10:43:00 PG in
my father


Tajuk ni aku memang tujukan buat abah ku Ismail bin Pilus yang tercinta..Abah seorang b ekas perajurit askar yang langsung tak garang pada anak2nya..ada kawan2 saya kata..weh anak askar eh..mesti bapak kau garang..Ish mana ada , Cuma bertegas yang bertempat je..aku pernah je di rotan sampai berbirat2 badan sebab nakal sangat..hu3 kenangan silam di zaman jahiliah aku..dulu aku tak macam sekarang, main dengan budak2 lelaki je tahu, tu yang ayah aku risau pada anak perempuannya..tu masa kanak2 tau….



Kenapa tetiba nak bercerita tentang abah ye..urm..mungkin sebab baru2 ni abah call aku suruh tengok biasiswa Honda.. Abah ni amat ambil berat tentang pelajaran anak2 nya..Entahlah aku rasa macam tu sebab setiap kali ada biasiswa baru yang keluar dlm akhbar dia akan inform kat aku, walaupun tahu biasiswa tu aku x layak dapat..Sebenarnya aku memang suka, tapi kadang2 aku rasa terharu, sebab takut menghampakan abah..nak mintak biasiswa further degree bukan mudah.. pointer mestilah atas 3.5 barulah senang, tapi aku sekarang 3.43..mampukah aku untuk fight for last strive final exam sem ni, untuk dapatkan above 3.5 cgpa…




Ni yang buatkan aku rasa sedih, mampukah aku untuk tak melukakan hati abah..Setiap kali dapat A dlm test aku akan inform abah, untuk dia rasa anaknya ini ada dpt A dlm pelajaran..Sebenarnya dia tak kisah pun kalau aku result jatuh , Cuma dia akan cakap.. tulah busy2 sangat..hu3..sory abah..



Sem – sem sebelum ni kalau aku dah x dpt dekan . aku mesti lambat bagitahu abah..First of all akan sampaikan pada kakak2 aku dulu..kalau bagus baru abah be the first..he3 macam budak2 kan..gagal je, sorok result kat mana2 ntah..




Aku kalau call abah dalam 4 kali seminggu or lebih..kenapa asyik call abah..yelah sebab abah je ada phone..mak x de..setiap call abah yang jawab.kadang2 mak ada juga angkat..time abah kat toilet, kat surau,tgh solat ke, tgh antar gas ke..aku ni memang rapat dengan abah..



Soalan yang biasa aku Tanya…assalamualaikum..tgh watpe?mak abah sihat..tak pergi mana2 ke?Then aku akan cerita pula ..kejayaan, kesedihan, kestressan, sekarang katne..bagitahu pergi program kat mana..aku akan bagitahu je..except kerja2 sir..hu3..Tapi last sekali aku akan cakap, urm abah harini….esok…lusa..date… time tu ada test, submit assignment..quiz, exam besar..
Abah akan cakap…



InsyaAllah abah doakan.. abah ni dah tak payah kerja dah , duduk je kat surau tu..doa je banyak2 untuk anak2 abah…usaha kena juga tau..


ABAH DOA JELAH UNTUK KORANG....


Setiap kali abah cakap macam tu aku mesti tergelak..bukan kat aku je..kat kakak2 aku yang lain..*aku anak perempuan terakhir dlm family*abah ni selalu macam tu..hu3..dia seorang yang peramah..byk cakap.Ayah aku pencen askar masa aku umor 2 tahun..tu yang tak merasa ayah seorang askar tu, along , angah and kak lang je yang sempat merasa kehidupan sebagai seorang anak askar..yang lain tu ingat – tak ingat je sebab masih kecil lagi..




Abah ni suka bercerita..lebih2 lagi cerita askarnya dulu..adalah cerita2 seram masa dulu..operasi kat dalam hutan..That why sekarang ni abah selalu melarang anaknya ikut aktiviti kat dalam hutan, air terjun ke..kalau nak ajak berpiknik, abah selau bawak kami pergi tepi pantai..Port Dickson tu aku dah bosan tengok..padahal kami selalu ajak abah ..jomlah abah kita ke air terjun sg gabai ke..hutan lipur ke..Abah tak suka kita pergi sana..dulu memang marah..aku hanya dpt mandi air terjun bila ikut program je..tapi bagitahu abah dia kata hati2 jelah..



Mungkin itu je kot sedikit penceritaan buat ayah ku..sebab aku teringat kat dia..Abah jangan lupa doakan kak cik ye..ni dah dekat exam ni….Ayat biasa..Dah doa dah… he3..Abah nak kau jadi orang yang Berjaya..jgn jadi macam abah..sekolah sampai darjah 6 je..InsyaAllah abah..siti akan buat yang terbaik..aku ni nak menaikkan semangat aku yang dah hilang..setiap kali aku down..aku call dialah yang tiupkan semangat buat aku selain mak ..bukan untuk exam je..apa2 pun..


mak and abah yang mencorakkan kami

Oklah abah siti habiskan cerita abah kat sini..he3..mudah-mudahan abah sentiasa dinaungi rahmat ALLAH..aminn…

4

SABARLAH WAHAI DIRI...

Posted by momo on 4/04/2009 07:37:00 PTG in





Syam handphone ana rosak.esok kita pergi betulkan kat taman maju ye..
esoknya pagi..
jom pergi nak tak! petang boleh tak, ada kerja nak buat..oklah petang ye urm boleh lah kita makan roti canai sekali.
nanti ana tanya sesiapa yang ada motor nak pinjam ..boleh pergi banyak destinasi..kalau naik bus uitm tempat2 tertentu je yang boleh turun.

calling ... Salam Razak boleh pinjam motor x? nak pergi kedai nak betulkan handset..
aku ok je..bila..petang ni..lepas asar..
Nak amik kat mana..kat Blok bidara ye.. ok...
tapi kan cat brek x makan tau..yelah yang bawak pun syam , diakan power bwk motor weng2.

Plan yang dah dikira baik...Aku ni tengah agak tension je hari ni..Dengan nak Final exam...tu x pa lagi ada gap 10 hari..
Tapi aku start lah pagi tadi dengan membaca subject Investment(maf 380).Testnya isnin ni...Tapi sikit je..suku chapter pun x abis...hu3..camne ni..nak baca tapi kenapa macam x masuk je..waaaa..

Then aku pun buatlah web...kena present rabu depan..Dah lah x de group , wat sorang2 ..memang mantap aku kena siapkan..romate aku relax je keje web x yah busy2.aku ni semua kena buat.jelous gak, tapi x pe ni tarbiyyah..Insya Allah time present nanti aku akan buat yang terbaik.. KERJA MEMANG X PERNAH SELESAI..esok ada grouping..moga2 aku sempatlah baca maf n siapkan website..


berbalik pada plan nak pergi ..Azan asar dah berkumandang..kami pun bersiap2, aku pun start telepon razak guna phone roomate ..eh apsal x jawab2 ni..hu2.banyak kali tak jawab..
camne ni syam..nak pinjam moto kat budak lain,malu...dah janji nak pinjam moto dia...
WHY...WHY...WHY..

aku pun macam marah lah juga..duk lah mengadap blog , web, buku..rasa seronok pula baca blog orang..tgk pula blog sahabat yang baru best pula..duk jordan ada , uia ada, um, ..mcm2 lah..dah kawin,single, mcm2 kos,main salji ada..he3..rasa hilang sikit amarah ni...

nak tahu,aku pun sabarlah kalau2 dia akan call balik..tapi xde apa2 feedback..waa dia ni pergi mana..Last2 sampai kol 6.15 aku tunggu, tiba2 hujan pulaaaa...waaa..aku macam nak menangis dah..hujan pula, Ya Allah sabar jelah..tunggu punya tunggu x berhenti2 sampailah kol 7 mlm..masih renyai2..hu2..dahlah tu..
Syam jom pergi dining beli nasi..lapar pula..ok .

Akhirnya beli nasi kat dm dengan menngunakan kupon fatimah,dia suruh belikan makanan n belanja terus aku..
senyumlah diri walaupun pahit...
Nak tahu kenapa sedih sangat, aku dah plan nak baiki phone , nak berjalan dengan roomate naik motor, nak ke kedai mamak untuk makan roti canai yang xde langsung kat uitm perak ni..so kami ni suka bebenar roti canai tu,,hu2 dah plan nak makan sama2 kat luar..then aku nak tapau mee goreng mamak..kat sini mana ada..bukan sebab aku suka masakan mamak..tapi jarang ada , n lapar dia akan jad sodap..plan pula nak beli stationary aku yang dah abis..syampooo..mcm2 lagi..

TAPI macam mana nak buat , Allah tak izinkan..InsyaAllah esok pula nak cuba pergi kedai ..harini aku x study langsung.adik usrah aku pula sangup pinjamkan enset lama dia untuk aku guna for temporary..tengkiu dik..moga saya dan sahabat2 yg baca diberikan kesabaran yang tinggi..aku tengah meluahkan perasaan di blog ni..hu2, lega sikit..

baru je lepas makan, dah dapat henset adik usrah, so malam ni meeting, x pe kot masa yang ada perlu dimanfaatkan untuk gerak kerja islam juga..

sebenarnya malu gak nak citer aku stress sebab benda yang kecik, tapi aku tetap manusia..masih lemah ..dambakan kasih tuhanku...moga2 sahabat2 juga begitu..



now , AKU DAH NAMPAK HIKMATNYA X DAPAT PERGI KE BANDAR U,SEBAB KALAU AKU PERGI MESTI BASAH KUYUP ATAUPUN PERKARA YANG LEBIH BURUK DAH BERLAKU..SIAN ROMATE AKU,DIA DAH BANYAK BERKORBAN UNTUK AKU..TQ SO MUCH SYAM..ALLAH SAJALAH YANG AKAN MEMBALAS JASAMU..







sem akhir ni memang kena pandai urus masaaaa.....wallahualam..jangan gelak ye saya tulis nthah apa2 ni..LEGANYA HATI INI..

0

Khas for women

Posted by momo on 3/31/2009 12:20:00 PG in


1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggal(kan) solat.


2. Hidupkan Bacaan Hadis Nabi saw di rumah dengan keluarga. Di anjur baca Hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah zaman Nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab Mu pada hari ini."


4. Mendidik anak secara Islam . Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun.Iaitu doa seharian Nabi saw saperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya.


5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galak suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yang menggalakkan suaminya untuk solat berjemaah di Masjid/Surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini bermanfaat. Muzakarahlah bersama teman wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak amalkan.



unit citu uitm perak

1

ALAHAI EXAM

Posted by momo on 3/30/2009 06:06:00 PG in


Sedihnya aku sekarang susah sikit nak update blog.dengan kerja melambak-lambak,program yang baru je abis , test pada 3, 6 dan 9 /4 ni.. disusuli pulak dengan final exam lagi 3 minggu.


Banyak je cerita yang nak dikongsi,tapi cukuplah sekadar yang mampu.

exam aku akan start pada 23/4/2009,


24/4 ,27/4,30/4 dan 5/5 ni lah tarikh2 exam aku..MUET pulak dalam 5,6 n 7/5..wah ni dalam sejarah aku ada gap exam yang sedikit sepanjang 3 tahun aku belajar. hu3, bila ada orang tanya bila final start..aku pun cakap lah tarikh2 ni..aduish sadisnya kita kan..dahlah final sem ni ramai yang selalu sangkut paper.yang gap x sampai sehari tu semua nya subject membaca..takutnya..



cukuplah sekadar tu je luahan aku.x dapat nak cerita lama2..Harini pun ada quiz n x sempat abiskan 4 chapter lagi..aku tulis ni pun time azan subuh tengah berkumandang..oklah nak solat ..salam..



aku menanti tarikh 5/5/2009..my last final exam..jom kita be happy..he3..

sumerei yang dah busy...

0

ADAKAH KITA BERSIFAT TENANG

Posted by momo on 3/26/2009 11:32:00 PTG in



SIFAT TENANG DAN TIDAK GELOJOH.


Maksud Hadis Rasulullah s.a.w.:
Daripada Ibnu Abbas r.a berkata; Rasulullah s.a.w. bersabda kepada Asyaj Abdil Qais: bermaksud, Sesungguhnya pada dirimu ada dua perkara yang dicintai oleh Allah S.W.T. iaitu lemah lembut dan tenang (tidak gelojoh).
(Hadis Riwayat Muslim)



Keterangan
Hadis di atas diungkapkan ketika rombongan Bani Abdil Qais datang ke Madinah untuk menemui Rasulullah s.a.w. Sebaik sahaja mereka sampai di Masjid Nabawi, mereka terus menghadap Baginda. Mereka terburu-buru menemui Rasulullah s.a.w. sebelum mereka sempat mandi dan menukar pakaian. Tindakan ini dilakukan oleh semua ahli rombongan kecuali Asyaj bin Abdil Qais.




Sebelum menemui Rasulullah s.a.w. terlebih dahulu beliau mandi dan menukar pakaian yang bersih dan memakai wangi-wangian. Apabila Asyaj datang mengadap Rasulullah s.a.w., lantas Baginda s.a.w. mengungkapkan hadis tersebut dengan maksud memuji tindakan Asyaj yang penuh dengan ketenangan dan sopan santun.





Islam adalah agama yang sejahtera, aman dan damai. Perlakuan yang menggambarkan sebaliknya adalah tidak datang dari Islam. Sebab itulah tenang dan tidak gelojoh merupakan sifat yang baik dan terpuji dalam Islam.




Tindakan yang seperti ini akan menghasilkan gerakkerja yang baik, terancang dan berkualiti. Kerja yang dibuat secara tergopoh gapah akan menyebabkan hasilnya tidak berkualiti. Maka sebab itulah juga Rasulullah s.a.w. menyebutkan dalam sabdanya bermaksud : Apabila hendak melakukan sesuatu amalan, buatlah dengan sungguh-sungguh.(aw kama qala s.a.w.).



Ini bermakna amalan yang hendak dilakukan mestilah dalam keadaan terancang dan tersusun, teliti dan tidak tergopoh gapah atau gelojoh atau dengan kata lain mestilah dalam keadaan tenang.




Kesimpulan
Tenang adalah sifat yang baik dalam tingkah laku dan perbuatan.
Gelojoh adalah daripada amalan syaitan.



Kerja yang tiada perancangan dan ketelitian akan mengundang hasil yang tidak berkualiti.
Hasil kerja (umat Islam) yang tiada kualiti akan menyebabkan imej Islam tidak baik dan dipandang rendah.



Kehidupan yang diselubungi ketenangan mampu menghasilkan pemikiran yang tenang serta menjamin keharmonian dan kesejahteraan.

Moga peringatan ini mampu sedikit sebanyak mententeramkan situasi dan memberikan ketenangan agar segala usaha yang dirancang mencapai matlamat keredhaan Allah S.W.T.
Wallahu a’lam.



Disediakan oleh:
Abd. Nasir Hj. Musa
CITU, UiTM Perak

0

REHLAH , WALIMAH & SHOPPING

Posted by momo on 3/21/2009 10:04:00 PTG in
20/3/2009

"INGAT esok berkumpul di wakaf depan pukul 8.45 pagi." itulah kata2 ingatan buat aku oleh syam walhal aku dah tahu pun..yelah ..


itulah plan kami sejak beberapa hari..


flash back" syam jom kita ajak adik2 pergi walimah kak akmarina..memang ana nak ajak pun..bincang dalam bilik je..he3 mudah sungguh nak plan program kalau dah sebilik..



setelah berbincang dengan pimpinan adik2,so kami pun dah plan nak buat rehlah pada paginya kat tepi pantai.."teluk batik kot"..lepas zohor baru bergerak ke rumah akhi awis kat pantai remis..


"dijah nak tahu tadi afiqah call ana , dia cakap muslimin pun nak ikut sama2 rehlah kononnya nak protect kita..baiknya hati dan kami tergelak sama2 kat bilik..enti cakap apa" ah tentulah tak boleh..sibuk je..kita pergi sendiri..naik keta kot..sewa je..


Then esoknya (21/3/2009) kami berkumpul di wakaf..bila nak sampai kereta sewa ni..dah hampir jam 10.30 ni.kami semua dah mula rasa x selesa dan muka pun kalau tengok dah macam kucing kelaparan.."nampaknya terpaksalah kita batalkan rehlah tu..mana sempat..aku mengomel..


mesej adik usrah adawiyah""salam.mana keretanya dik,lamanya..'"


mesej received "sesungguhnya orang yang bersabar itu adalah orang yang sangat gagah..ni la tarbiyah ..jap lagi kami sampai"..fuh mesej ringkas but meaningful..terus insaf..yes this is kind of tarbiyah..2 jam kot tunggu..menyesal tak bawak buku ke..boleh baca..nilah dia perancangan Allah..TARBIYAH MASA..



sambil duk menunggu si sal pula nak berposing dengan baju barunya..bergambar..aku pun teruslah joint..nak senangkan hati..aku plak ajak ros ,sal n atiqah rowi ke padang tepi jalan..kononnya nak bergambar kat situ..kami pun bergambar lagi,then bercerita kisah2 silam..main apa,selalu x kena marah dgn parent,mcm2 lagi kami bincang,betullah selalu ayat yg kita dengar" jika nak kenali sahabat maka bermusafirlah dengan mereka"..urm ni pun kira ada lah juga kena dgn ayat tu..byk masa nak berborak.




Hon2..kami pun dipanggil..oh kereta sewa dah sampai, naik dgn sarah memang best..mcm2 kami bualkan..he3..syam , and faraha pun naik kete dgn aku..so kai pun berkonvoilah ke teluk batik..syam pulak mencadangkan nak beli hadiah untuk kak akma..kereta kami berhenti di the store setiawan...2 kete lg terus ke teluk batik..masa tu lagi beberapa minit nak pukul 12 tgh..
After beli present,kami pun terus ke teluk batik,main redah je,aku yg tunjukkan jalan,ingat2 lupa jalan nak ke sana..

Alhamdulillah sampai dgn selamatnya..sampai2 kami terus cari mereka,afiqah,tiqah rowi ,sal ,ros,abi,atiqah syukri and fadilah..uish dah siap beli makanan nak bersantai di tepi pantai..jumpa pulak bebudak part 1 ,bekelah kat situ..Then bentang tikar kami pun berdoa,berbual,makan, cakap round table,..apa ibrah dari rehlah ni, adik2 ni macam meraikan kami yang dah nak grad kot.


Baik sungguh adik2 ni,time tu jumpa kuda,terus semua jadi jakun,jom bergambar dgn kuda,besar sungguh kuda tu..tapi x nak post kami bergambar dgn kuda..aku agak takut dgn kuda tu,rasa2 semua pun sama kot..nak sentuh tapi x berani,sekali kuda gelengkan kepala semua terus lari>>>memang kelakar..Paling x best ,makan keropok lekor yg sedap tu aku terkena kuahnya kat tudung baru.waaa..umah akhi awis pun tak sampai lagi dah kotor..sabar jelah..semua gelakkan aku..nakal betul adik2 ni..



After that, dalam kol 1.45 kami terus mencari masjid untuk solat zohor, uish habis2 tu semuanya bersiap2 bersolek,termasuk aku,wanita kena jaga imej..betul tak,,bersembur2 minyak wangi dengan bedaknya..he2,paling kelakar fadilah mintak aku sedikit bedak ,aku sengaja curahkan lebih,terus dia letak kat muka,dah macam hantu putihnya..tapi mujur afiqah yang lapkan mukanya..baik sungguh..he2 lawak pun ada..


Memang kami bertolak agak lambat, dalam kol 2.20 p.m, pergi ke pantai remis dengan penuh tawakkal..dalam setengah jam gerak , min mesej syam:"Alhamdulillah kami dah sampai", apa min sampai dulu, depa kan bertolak lambat dari uitm coz ada futsal sesama depa..X palah kita gerak je..he3 memang kereta aku jadi leader for all kereta,tapi kami drive mcm terlalu cepat kot, then beberapa kali tunggu 2 kereta yg abi n afiqah bawak kat tepi jalan..tu yang jadi lambat lagi coz kami masuk kiri depa terus terus,x perasan kami masuk kiri..hu2 ,xpa janji nak sampai kerumah kak akma je is done enough..



Akhirnya selepas melalui macam2 ujian jalan raya kami pun sampai ke rumahnya, apa dah siap2 kemaskan meja..hu2 lambatnya kita datang,dalam kol 3.30 p.m..Then terus jumpa kak akmarina yang cantik memakai baju bewarna krim,menambah keayuannya,pasangan yang secocok..hu3..masa tu jumpalah alumni kam, kak linda, kak ita, kak siti khadijah,kak iza,dan kak ? X ingat pulak..sory..makan2,berborak2, bergambar ,min pun bergambar sekali...
dalam jam 4.25 ,kami bergerak keluar , ikut jalan beruas..


Terserempak pulak kedai makan mee udang, aku mintak sarah berhenti,nak beli,sedap tau mee udang..teringat masakan mak angkat aku masa program opkim anjuran bersatu kat kg,telaga nenas..sedapp....lastly plan nak ke air tawar pula untuk beli barang2 dinner imad..then after solat di sebuah masjid kat beruas..ada kisah,aku ni dah lah takut nak bawak kereta , lesen dah full,tp x berani lg nak drive,,di tambah pula dengan sarah yang bawak dengan penuh kesyahidannya..dgn jalan sempit, 2 buah kete lain dah sampai ke masjid tu .tapi kami terlepas, then nak pusing balik tu..sarah berani pusing kat jalan sempit,knonnya lepaslah,tapi x lepas,undur balik..pusing lagi x lepas lagi, syam pulak siap cakap,sarah stop kejap biar motor tu lepas dulu,sarah pun ikutlah.





woi kita ni cross kat tgh2 jalan..aku monolong, x mampu nak cakap,takut..dah nampak kereta melaju dari jauh,lagilah takut..aku siap cakap,sarah2,sarah2...dalam hati berdoa jelah..Alhamdulillah dah pusing..solat asar, balik ..ada ke kami terlepas pekan setiawan,dah nak sampai kampus baru perasan x jumpa2 pekan tu..akhirnya patah balik.



Ada ke dah nak sampai , kami kehabisan minyak,mujur, dekat dgn stesen minyak shell,syam n faraha offer diri pg beli minyak..aku dgn sarah berdua kat dlm kete..Beberapa minit kemudian,ada seorang pakcik chinese yg agak berumur x pakai baju naik motor, berhenti depan kete kami, tersenyum je, kami ingat dia nak tolong , nak je cakap xde apa2 yang rosak,bila dia makin dekat, terus sarah cakap,kak cat bukak tingkap,aku n dia pun bukak tingkap dengan kelam kabut,tiba2 pakcik tu lalu je terus, kami terus tunduk malu, gelak dengan lucunya,,rupa-rupanya pak cik tu nak lalu kat tepi kereta utuk ke simpang belakang, patulah berhenti,nak amik ukur jarak boleh lepas ke tak..bila fikir balik memang kelakar n memalukan ..hanya aku n sarah je tahu, tak bagi tahu sesiapa..he2


teruskan perjalanan ke kedai macam2,aku pun amik kesempatan beli present untuk sahabat..birthdaynya nak dekat..prepared je dulu..pastu kami pergi solat maghrib kat surau air tawar..balik kat uitm dalam kol 9.30malam..dah risau dah,kena tulis nama ke tak,tgh jalan plan nak cakap apa kat pak guard ,nak kata pg walimah,wah sampai malam kot..tak logi pulak,Alhamdulillah xde apa2..perempuan paling lewat masuk ke kampus pukul 9 malam..guys pulak jam11 malam..syukur balik dengan penuh keletihan,pengalaman, dan perut lapar..
balik tu faraha singgah bilik,kami pun makan mee udang sama2, Alhamdulillah memang sedap,kalau lalu sana lagi,memang nekad kena beli,x rugi beli,maybe perut dah makin lapar kot..



Alhamdulillah di kesempatan masa ni aku berjaya menulis lagi pengalaman yang indah ni..moga ianya x berhenti di sini sahaja..teringat abi kata"nanti bila kita jumpa n rehlah macam ni ,jangan lupa dah bawak anak2 datang ke mari"wah plan masa depan..InsyaAllah moga kami di kurniakan keluarga yang bahagia sebagaiman Nabi Muhammad dan Siti Khadijah..nama aku kottt..


Alhamdulillah di kesempatan masa ni aku berjaya menulis lagi pengalaman yang indah ni..moga ianya x berhenti di sini sahaja..teringat abi kata"nanti bila kita jumpa n rehlah macam ni ,jangan lupa dah bawak anak2 datang ke mari"wah plan masa depan..InsyaAllah moga kami di kurniakan keluarga yang bahagia sebagaiman Nabi Muhammad dan Siti Khadijah..nama aku kottt..

ukhuwah fillah abadan abada dan susah senang kita hadapi bersama..






0

APA YANG KAU PERJUANGKAN YA ANNAS??

Posted by momo on 3/18/2009 12:31:00 PG in

engkau ingin berjuang, tapi tidak mampu menerima ujian
engkau ingin berjuang, tapi rosak oleh pujian
engkau ingin berjuang, tapi tidak sepenuhnya menerima pimpinan
engkau ingin berjuang, tapi tidak begitu setiakawan
engkau ingin berjuang, tapi tidak sanggup berkorban
engkau ingin berjuang, tapi ingin jadi pemimpin
engkau ingin berjuang, menjadi pengikut agak segan
engkau ingin berjuang, tolak ansur tidak engkau amalkan
engkau ingin berjuang, tapi tidak sanggup terima cabaran
engkau ingin berjuang, kesihatan dan kerehatan tidak sanggup engkau korbankan engkau ingin berjuang, masa tidak sanggup engkau luangkan
engkau ingin berjuang, kerenah isteri tidak kau tahan
engkau ingin berjuang, rumah tangga lintang pungkang
engkau ingin berjuang, diri engkau, tidak engkau tingkatkan
engkau ingin berjuang, disiplin diri engkau abaikan
engkau ingin berjuang, janji kurang engkau tunaikan
engkau ingin berjuang, kasih sayang engkau cuaikan
engkau ingin berjuang, tetamu engkau abaikan
engkau ingin berjuang, anak isteri engkau lupakan
engkau ingin berjuang, ilmu berjuang engkau tinggalkan
engkau ingin berjuang, kekasaran dan kekerasan engkau amalkan
engkau ingin berjuang, pandangan engkau tidak diselaraskan
engkau ingin berjuang, rasa bertuhan engkau abaikan
engkau ingin berjuang, iman dan taqwa engkau lupakan
Yang sebenarnya, APA YANG HENDAK ENGKAU PERJUANGKAN?

PERKONGSIAN DARI SEORANG UKHTI...

0

SYAKHOFILLAH AHMAD BUKHORI

Posted by momo on 3/17/2009 12:48:00 PTG in
kuat kan semangat dalam tempuhi dugaan


"kita selalu mohon kepada Allah kebahagiaan, tapi allah bagi huru-hara, kita mohon kebijaksanan Allah bagi masalah, kita mohon kekuatan Allah bagi kesedihan.Tapi kita tak tahu sebenarnya Allah bagi huru-hara supaya lebih belajar utk tenang, Allah bagi kita kesedihan supaya lebih kuat dan tabah dan Allah bagi kita masalah utk lebih berfikir. Beruntunglh orang-orang yg menghadapi ujian dari Allah dengan tawakal dan tenang serta bertambah takwa dan keimanannya"
MESEJ:
salam buat semua sahabat2 , bukhori dalam keadaan tenat.doakan dan buat hajat..

Semalam saya , syamsidar,salbiah,kak hurul dan syuhada pergi melawat bukhori di hospital seri manjung..kami bertolak dari kampus dalm pukul 6 petang .bergegas dalam keadaan lapar dan penat..yelah baru je abis test..tapi dah dapat pinjam kereta siti..kami pun gagahkan juga melawat akhi bukhori..

Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan walaupun kereta proton saga yang lama tu banyak ragamnya ..tapi mujahidah kami iaitu syamsidar boleh jadi superwoman..banyak kereta dengan penuh bersemangat, menyeramkan sikit,kadang2 terberhenti mengejut..memang kalau difikirkan amat seram..tapi Alhamdulillah berjaya sampai..lepas ni mesti dia boleh masuk pertandingan F1..he3..

kami sampai jam 7 .45 p.m..Alamak dah terlepas waktu melawat nih!..xpa kita pergi solat dulu..After solat berjemaah kami terus ke tempat wad..Susah juga malam2 nak melawat..mula-mulanya pak guard tak bagi masuk ..cuma boleh seorang sahaja..then syam pun keluarkan hujahnya"takkanlah perempuan nak lawat lelaki sorang2"..oklah masuk berdua je..jangan lama2..

Syukur..aku masuk dulu dengan syam..kami yang masuk paling lama..kesian depa tunggu..yelah kami tanya macam2..kat akhi..Alhamdulillah dia nampak sihat..katanya sakit dia dah lama..every semester masuk wad..kat hospital ipoh pun dah 4 kali masuk..oh tak tahu pun akhi..memang sir ..tanya lagi sakit apa..tapi dia memang tak nak bagitahu..xpalah mungkin belum masanya nak declare....


second round sal dengan syu pula..last k.hurul dengan syam balik..Time tu dah pukul 9 malam ..kami kelaparan..Akhirnya beli maggi segera yang tak boikot punya ..makan kat dalam kereta ..beli dua kongsi ramai2..Balik tu kami singgah kat kedai "roti segar "..terus order makanan,paling best syam belanja makan..seronok..rasa ukhuwah makin terserlah pulak2..he3..yelah lepas ni kami tak tahu nak sambung degree dicampakkan ke mana2 uitm cawangan ke or induk..ntah bila pulak nak berjalan2 sama2 macam ni..

Akhirnya kami pun bergerak pulang ke kampus..Asalnya perempuan kena pulang ke kampus sebelum jam 9 malam ..Kami sampai ke kampus jam 10 .45 malam..Tapi sangat bersyukur pak guard x tahan pun..kami mudah je masuk..mungkin hasil "mengangkat tangan pada pak guard"buatkan kami tak ditahan..mungkin tulis nama jelah..he3..Balik bilik memang penat.. kerja memang banyak tak buat lagi..baju tamrin semalam tak berbasuh..pagi semalam sibuk nak prepare test..assingnment banyak..kerja2 company lagi..hu2 tapi inilah nikmat berjemaah...kerja melambak tu semuanya pelaburan dunia..hasilnya melambak2 di akhirat kelak..InsyaAllah.


TO akhi bukhori :"moga cepat sembuh..doa kami untuk akhi...jangan bersedih dengan ujian Allah..moga segala ujian kesakitan menghapus dosa2 akhi"..

21 haribulan ni pulak kami berlima bercadang nak ke kenduri kahwin kak akmarina kat pantai remis..he3..syam bawak lagi ke??????//takutttttt...kena mengucap banyak2 dulu....
sumerei yang takut....tapi best....





0

ORANG-ORANG YANG DIDOAKAN OLEH MALAIKAT

Posted by momo on 3/12/2009 08:28:00 PTG in

Allah SWT berfirman, "Sebenarnya (malaikat - malaikat itu) adalah hamba - hamba yang dimuliakan, mereka tidak mendahului-Nya dengan perkataan dan mereka mengerjakan perintah - perintah-Nya. Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka dan yang dibelakang mereka, dan mereka tidak memberikan syafa'at melainkan kepada orang - orang yang diridhai Allah, dan mereka selalu berhati - hati karena takut kepada-Nya" (QS Al Anbiyaa' 26-28) Inilah orang - orang yang didoakan oleh para malaikat :



1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa 'Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan karena tidur dalam keadaan suci'" (hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/37)



2. Orang yang duduk menunggu shalat.
Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah salah seorang diantara kalian yang duduk menunggu shalat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia'" (Shahih Muslim no. 469)

3. Orang - orang yang berada di saff bahagian depan di dalam shalat.
Imam Abu Dawud (dan Ibnu Khuzaimah) dari Barra' bin 'Azib ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat kepada (orang - orang) yang berada pada shaf - shaf terdepan" (hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih Sunan Abi Dawud I/130)

4. Orang - orang yang menyambung shaf (tidak membiarkan sebuah kekosongan di dalm shaf).
Para Imam yaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu bershalawat kepada orang - orang yang menyambung shaf - shaf" (hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/272)


5. Para malaikat mengucapkan 'Amin' ketika seorang Imam selesai membaca Al Fatihah.
Imam Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Jika seorang Imam membaca 'ghairil maghdhuubi 'alaihim waladh dhaalinn', maka ucapkanlah oleh kalian 'aamiin', karena barangsiapa ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, maka ia akan diampuni dosanya yang masa lalu" (Shahih Bukhari no. 782)




6. Orang yang duduk di tempat shalatnya setelah melakukan shalat.
Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah, bahwa Rasulullah SAW bersabda, " Para malaikat akan selalu bershalawat kepada salah satu diantara kalian selama ia ada di dalam tempat shalat dimana ia melakukan shalat, selama ia belum batal wudhunya, (para malaikat) berkata, 'Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia'" (Al Musnad no. 8106, Syaikh Ahmad Syakir menshahihkan hadits ini)



7. Orang - orang yang melakukan shalat shubuh dan 'ashar secara berjama'ah.
Imam Ahmad meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, " Para malaikat berkumpul pada saat shalat shubuh lalu para malaikat ( yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga shubuh) naik (ke langit), dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu shalat 'ashar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga shalat 'ashar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, 'Bagaimana kalian meninggalkan hambaku ?', mereka menjawab, 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan shalat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan shalat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat'" (Al Musnad no. 9140, hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Ahmad Syakir)

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa sepengetahuan orang yang didoakan.
Diriwayatkan oleh Imam Muslim dari Ummud Darda' ra., bahwasannya Rasulullah SAW bersabda, "Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa sepengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata 'aamiin dan engkaupun mendapatkan apa yang ia dapatkan'" (Shahih Muslim no. 2733)



9. Orang - orang yang berinfak.

Imam Bukhari dan Imam Muslim meriwayatkan dari Abu Hurairah ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Tidak satu hari pun dimana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali 2 malaikat turun kepadanya, salah satu diantara keduanya berkata, 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak'. Dan lainnya berkata, 'Ya Allah, hancurkanlah harta orang yang pelit'" (Shahih Bukhari no. 1442 dan Shahih Muslim no. 1010)


10. Orang yang makan sahur.
Imam Ibnu Hibban dan Imam Ath Thabrani, meriwayaatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat kepada orang - orang yang makan sahur" (hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhiib wat Tarhiib I/519)



11. Orang yang menjenguk orang sakit.
Imam Ahmad meriwayatkan dari 'Ali bin Abi Thalib ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70.000 malaikat untuknya yang akan bershalawat kepadanya di waktu siang kapan saja hingga sore dan di waktu malam kapan saja hingga shubuh" (Al Musnad no. 754, Syaikh Ahmad Syakir berkomentar, "Sanadnya shahih")




12. Seseorang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.
Diriwayatkan oleh Imam Tirmidzi dari Abu Umamah Al Bahily ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, "Keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya bershalawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain" (dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Kitab Shahih At Tirmidzi II/343)


SUBHANALLAH MUDAHNYA NAK DAPAT PAHALA.....TAPI ADAKAH KITA SEDAR???

0

PENAT ....PROGRAM...LAGI-LAGI TEST...Hmmm...

Posted by momo on 3/12/2009 04:42:00 PTG in


YA ALLAH THABATKAN HATI KAMI




Alhamdulillah..dapat juga aku buat usrah bersama adik2 walaupun hanya 3 orang yang hadirkan diri..malu nak cakap aku dah sebulan tak buat usrah..apa nak jadi dengan aku ni..tak responsible langsung..tapi sebenarnya usrah aku telah diganti dengan mewajibkan depa hadirkan aktiviti-aktiviti di pusat islam..macam forum bicara siswa , family day dan rm 1 untuk palestin..ahh ni alasan je..busy dengan aktiviti akademik.bukan aku sahaja tapi adik2 usrah pun sama..



Cabaran semester akhir ni memang mencabar,tapi baru je lecturer aku kata level diploma perakaunan ni hanya 20% je compare dengan level degree ni..waaa..takutnya nak masuk degree nanti..tak mengapa akan aku cuba juga..



tadi semasa di surau fakulti , terjumpa dengan zam zarina,kami berbual then dia ada cakap,urm macam mana dengan usrah akak.."oh,akak baru je buat semalam..tapi 3 orang je yang datang.".walaupun ada seorang yang joint saja2..yang lain busy kot..


akak sekarang ketandusan program pentarbiyahan and usrah..yelah akak usrah saya dah grade semester lepas..baytch akak sekarang paling senior dikampus..memang ada budak2 degree..tapi depa x joint pun imad..so akak hanya memberi tapi xde minyak..memanglah ada kuliyyah penawar hati di pusat islam setiap rabu malam, tapi hanya pergi sekali je setakat ni....maknanya akak tak ada usrah lah..setakat pergi program2 dakwah kat ump, and lain2 tu amat berbeza dengan kita mempunyai seorang naqibah macam sebelum ni..hu2 kak AYA saya rindukan usrah akak!!! erm macam mana ek dia dah further degree kat uitm terengganu..



"oh akak kita buat usrah sesama kita nak tak..ina bagi kat akak..akak bagi kat ina"..urm mantapnya adik nih!!malu akak ..rasa rendah diri dengan adik yang seorang ni..kita ni masih jahil ..Ya Allah bantulaha aku...kadang2 rasa sedih bila kita melihat tiada perubahan pada adik2 usrah..lama gak pegang depa ..tapi inilah mehnahnya..saya rasa saya gagal dalam dakwah fardiyyah..jiwa saya macam lebih kepada dakwah umum..pandai bergaul n masuk degan semua orang..tapi dari segi prosessnya...masih gagal..


Setelah cakap kat ina akak ko ni gagal lah dalam dakwah fardiyyah..then dia kata ..akak ada lawat tak adik2,belanja depa,tido bilik depa,makan sama2,mesej,calling...urm tak buat sangatlah dik.macam biasa jee..xde ke yang luar biasa.."akak memang ini perkara biasa tapi paling penting adalah tautan hati...akak kena baca buku tautan hati nih...InsyaAllah ina,,ni buku yang kat bilik akak ni masih menanti di baca..masa makin mencumburui...



INGAT KAK NABI PUN PERNAH KENA TEGUR OLEH ALLAH,,"HIDAYAH TU MILIK AKU!"..janganlah akak nak berputus asa dalam dakwah ni..memang jalan dakwah ni perit..namun kita harus teruskan usaha..jangan mintak hasilnya tapi usahanya yang menjadi taruhan..


SUBHANALLAH, terima kasih buat adik zam zarina kerana pertemuan kita selepas kelas masing2 di surau memberikan impak yang amat besar dalam diri akak..moga kita terus mantap dalam ukhuwah dan perjuangan..


AKU ada plan 22/3 ni nak buat rehlah dengan adik2 usrah yang seramai 9 orang tu..kalau campur dah senior dalam 11 orang..tapi tak tahulah depa boleh pergi ke tak..aku harap piknik kali ini akan memberikan dan mendatangkan seribu hikmah buat kami semua..ni pun kuharapkan termasuk dalam salah satu dakwah fardiyyah..


next usrah adalah penentunya sama ada depa betul2 nak pegi atau tak.ye lah mana tau time tu clash dengan program lain ke ..he3 cadangnya nak pergi kat air terjun sekitar perak..moga2 ALLAH permudahkan niat suci kami..lagipun nak meraikan diri ini yang dah tua...nak grade sem ni INSYAALLAH..



13-15 ni pulak ada program company..16.3 pulak ada test akaun..dah lah banyak chapter tak baca lagi..then ada kuiz subject lain pulak..presentation..nak siapkan assignment web yang nak kena present dalam sebulan lagi....dah lah x de group buat sorang.gusi pulak bengkak..tapi dah kurang sikit sebab puasa khamis ni memang banyak mengurangkan stress pada gusi geraham aku..YA ALLAH bantulah aku...


AYAH aku pulak selalu dah berpesan ..semester akhir ni buat betul2 ..naikkan sikit pointer tu ..senang nak mintak biasiswa mana2..mak pula..nasihat ..jangan aktif2 sangat siti!..ye mak abah INSYAALLAH anakanda akan penuhi this obligation..hu3...doakan anakmu ini ye mak abah..miss u so much..


Itu jelah sedikit luahan hati dari seorang mahasiswa,daie' dan anak...



SUMEREI YANG MENGIAW





FOR MY BELOVED ABAH N MAK

TO THINK FUTHER

BUAT KUNTUMAN BUNGA DUNIA

Copyright © 2009 TOWARD ISLAMIC GENERATION All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.